1. Smula jästen i en bunke. Rör ut den med lite av vattnet.
2. Tillsätt resten av vattnet, smör, socker, salt, ägg och nästan all mix. Spara lite till utbakningen.
3. Arbeta samman så att det blir väl blandat. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 30 minuter.
4. Strö lite mjölmix på bakbordet och ta upp degen. Dela den i två lika stora delar. Kavla ut varje del till en platta. Rör samman fyllningen och bred den över.
5. Rulla ihop och skär 20 bitar av vardera rulle. Lägg i bullformar på plåt.
6. Lät jäsa under bakduk 20-30 minuter. Värm under tiden ugnen till 225°.
7. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda mitt i ugnen ca 8 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
Njut av nybakade bullar och frys in resten.
Kanelbullar – 6 bullar utan socker. Receptet kommer från http://bakasockerfritt.se/
Deg: 1 ägg 30 gram rumsvarmt smör 1 dl mandelmjöl 1 msk kokosmjöl 1 msk fiberhusk 1 msk pofiber 1 msk sötströ 1 krm vaniljpulver ev. lite vaniljpulver
Kanelfyllning: 30 gram smör 1 ½ krm kanel 2 tsk sötströ
Deg Sätt ugnen på 150 grader. Blanda alla torra ingredienser och rör ut med rumsvarmt smör. Vispa upp ägget och blanda med degen. Låt svälla i ca 10 minuter. Lägg degen mellan två bakplåtspapper och kavla ut den till en fyrkant som är ca 10X20 cm (ev. lite mindre).
Kanelfyllning Värm smöret i ca 5 sekunder i micron så att det blir mjukt. Blanda med kanel och sötning. Bred fyllningen på den utkavlade degen. Rulla ihop degen försiktigt från kortända till kortända (så att den blir så tjock som möjligt). Dela längden i ca 6 bitar och lägg på en plåt med bakplåtspapper eller i bullformar. Tryck ut dom en aning. Vispa upp äggvita och pensla över. Hacka hasselnötter och strö över detta samt lite sötströ. Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 20 minuter. Känn efter när de är klara!
LYCKA TILL! |