Så här i adventstider brukar många vilja börja göra julgodis, om man vågar göra det så här tidigt, det finns ju viss risk att det hinner ta slut innan jul. Men det finns ju inget som säger att man kan göra julgodis flera gånger!
Just det här receptet är ett mjölkfritt recept på vaniljfudge. Det är otroligt gott, man kan faktiskt inte gissa att det är mjölkfritt när man smakar det.
Mjölkfri vaniljfudge:
2,5 dl sojagrädde
5 dl socker
1,25 dl sirap
1,5 tsk kakao
3 tsk vaniljsocker
60 g mjölkfritt margarin
Häll grädde, socker och sirap i en kastrull, sikta ner kakaon. Sätt på värmen och rör så det blandas. Låt sjuda upp, sänk värmen till låg och koka cirka 15 minuter. Rör så lite som möjligt i kolan. Gör ett kulprov (doppa några droppar kola i kallt vatten) för att testa om smeten går att forma till en kula, den får inte vara för lös men ej heller knäckig.
Ta av från värmen, rör ner vanilj och margarin. Rör i smeten med en träsked i 6-7 minuter tills kolan skiftar färg från blank till matt. Häll i en form med bakpapper och låt kallna i kyl. Skär i små kuber.
Ät och njut!