Saftiga morotsbröd

Här kommer ett recept på ett av våra favoritbröd. Det är enkelt att göra, gott att äta och passar till det mesta men speciellt till en god soppa!

Receptet är ursprungligen hämtat från en bok som heter “Bröd” av Wenche Frolich (Ica bokförlag) men vi har modifierat det lite på vårt sätt.

Ingredienser:

2 dl rivna morötter
2 tsk salt
50 g jäst
4 dl rumsvarm lättmjölk (eller solhavre)
3 dl grovt rågmjöl
7-9 dl fullkornsvetemjöl eller 4 dl fullkornsvetemjöl 3-5 dl dinkelmjöl
75 g rumsvarmt smör (eller mjölkfritt margarin)


Blanda de rivna morötterna med saltet och låt det stå i några minuter.
Lös upp jästen i mjölken. Arbeta in rågmjölet och sedan morötterna. Tillsätt hälften av vetemjölet/fullkornsmjölsblandningen, och blanda i fettet. Arbeta degen, tillsätt resten av mjölet tills degen blir smidig och fast.
Vi brukar använda köksmaskin.
Låt jäsa i 15 min och forma degen till 8-10 små runda bröd. ca 15 cm i diameter.
Låt jäsa till dubbel storlek.
Värm ugnen till 250 grader, grädda bröden i 8-10 minuter. Pensla dem med mjölk och låt svalna under bakduk.

Jättegott att äta ljummen med en skiva ost, eller att servera till soppa.



Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.